Hvorfor spænder vi i kroppen?

Hvis man er i selskab med mennesker man ikke kender eller føler sig utryg ved, eller hvis et menneske taler meget højt vil man typisk spænde ekstra meget i nakken eller ryg og måske holde vejret. • Har man travlt med at gå fra det ene sted til det andet, vil benenes muskler spændes ekstra meget i forsøget på at gå hurtigere. • Hvis man er i dårligt humør eller bekymrer sig meget, falder kroppen opgivende sammen eller man spænder ekstra meget i skuldrene eller nakken.

Er man stresset eller bekymret pga. af dårlig økonomi eller forventningspres fra omverdenen har man tendens til at holde vejret, og det får muskelgrupperne omkring nakke og skuldre til at spændes. Hvis man så ligger ned og slapper af, kan åndedrættet igen blive frit, og musklerne afspændes i takt hermed.

Disse eksempler er tegn på, at der altid ligger et tanke- eller følelsesmønster bag vores åndedræt og bevægelsesmønster. Det som man i Alexanderteknik kalder ”brug af kroppen”. Kroppens brug bliver en vane, som med tiden udløser kroniske skader i de led og muskler, hvor belastningen er størst. Det være sig diskusprolaps eller andre ryglidelser.